Äktenskapsförord - Särkullbarn

Har ni särkullbarn är det givetvis viktigt att ni skriver ett inbördes testamente mellan makar för att skydda varandra vid dödsfall. Detta eftersom särkullbarn alltid har rätt att få ut sitt arv direkt vid förälderns bortgång.

Vad ni även bör tänka på är att skriva ett äktenskapsförord. Då en av er avlider så upplöses ert äktenskap och en bodelning skall göras. I och med giftorätten så har makar (grovt förenklat) rätt till hälften av den andre makens tillgångar vilket innebär att den efterlevande maken ärver detta med fri förfoganderätt och den andra delen fördelas till särkullbarnen.

Har en av er stora tillgångar som inte har gjorts enskilda (fastigheter, konton osv) genom ett äktenskapsförord så skall dessa då delas på. Tro alltså inte att "eftersom vi endast har särkullbarn så ärver de ändå mig om jag dör och får då allt jag har". Den efterlevande maken har som sagt först rätt till hälften genom giftorätten.

Läs mer om äktenskapsförord här: Thorlund Juristbyrå - Äktenskap och äktenskapsförord

Vill ni beställa ett äktenskapsförord kan ni göra det här: Thorlund Juristbyrå


.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Tack för en mycket upplysande sida!
Jag undrar hur ett äktenskapsförord påverkar skulder som den ena parten bär med sig sedan innan äktenskapet.
Hur ser det ut med skulder i ett äktenskap överhuvudtaget? Kan en äkta hälft förväntas tvingas betala för den andre om denne är skuldsatt? Tacksam för svar! Mvh, Mia

Internetjuridik sa...

Hej Mia! Var och en ansvarar för sina egna skulder, först och främst.

Ett äktenskapsförord gör så att egendom blir enskild och kan därmed skydda egendom från att bli utmätt.

Om man inte har ett äktenskapsförord så räknas egendomen som gemensam, dvs den kan mätas ut för den ena makens skulder. Har man ett äktenskapsförord som säger att den egendomen är den "skuldfria" makens enskilda egendom så får den inte mätas ut.

Man måste dock se till så att man upprättar äktenskapsförordet INNAN skulderna uppkommer, eller direkt vid giftermålets ingåede, annars kan det anses ogiltigt.

Hoppas jag gjorde mig förstådd och ursäkta för det sena svaret!